Werkwijze en stijl

Een portret in opdracht is een interactief proces. Globaal doorloop ik de volgende stappen:

  • Vrijblijvend gesprek om een beeld te krijgen wat u voor ogen heeft. Onderwerpen zijn de persoon of personen die u wilt laten schilderen, de compositie en afmetingen. Ook bespreken we gewenste opleverdatum, verdere contactmomenten en kosten.
  • Offerte waarin ik het besprokene kort weergeef en zo mogelijk overeenstemming over de opdracht.
  • Afspraak voor een fotosessie. Dat kan bij u, de geportretteerde of bij mij thuis zijn. We onderzoeken de beste belichting en verschillende poses en kiezen samen welke foto’s het meest aanspreken.
  • Als ik een eind op weg ben, nodig ik u uit om te komen kijken. Of ik stuur foto’s op als dat u beter uitkomt. Feedback van u is voor mij belangrijk, zodat ik de geportretteerde op de juiste wijze weet te treffen. 
  • Oplevering van het schilderij en afrondende afspraken.

Ik werk alleen met olieverf, voornamelijk van het merk Rembrandt. De doeken bestel ik bij Van Beek in Amsterdam en zijn van stevig linnen. Soms zet ik het portret gelijk op in verf en soms teken ik eerst met potlood. Het laatste doe ik als de compositie wat groter en complexer is. Ik hou verder van licht/donker-contrasten en schilder graag in natuurlijke, gedempte tinten. Gemiddeld is het gezicht in drie lagen geschilderd. 

Tenslotte vind ik het belangrijk dat de houding en blik van geportretteerden ontspannen en krachtig tegelijk zijn. Het gaat in mijn portretten niet alleen om de gelijkenis, maar ook om de emotie die het portret bij de kijker oproept. Is het verwondering of intrigeert het? Ik vind het in ieder geval belangrijk dat u en de geportretteerde er blij van worden.

tijd en kosten

Vanaf het verkennend gesprek tot aan oplevering is ongeveer acht weken. Ik werk in die tijd aan meerdere schilderijen tegelijk, omdat olieverf langzaam droogt en door de afwisseling kan ik ook steeds met een frisse blik naar een werk kijken. 

De prijs voor een enkel portret is € 750,- inclusief 9% btw.